Privredni rast Srbije u 2013.

Bez autora
Jan 21 2013

Ekonomske prognoze za Srbiju u ovoj godini su blago optimistične i očekuje se privredni rast, ocenili su ekonomisti Svetske banke. Međutim, kvalitet ekonomske politike će uticati na to do koje mere će rast biti pozitivan. Pred nama je godina koja će za region i Srbiju biti bolja od prethodne i očekuje se privredni rast od oko 2 posto.Na ekonomska kretanja u 2012. uticali su jednokratni negativni faktori kao što su izuzetno hladna zima, a zatim i suša, kao i recesija u zemljama evrozone. Takođe, u 2012. značajno je oslabio kvalitet ekonomske politike, zabeleženi su rast budžetskog deficita, javnog duga, inflacije i privredne neizvesnosti, što je sve kombinovano uslovilo recesiju u zemlji.

Privredni rast Srbije u 2013.Ekonomske prognoze za Srbiju u ovoj godini su blago optimistične i očekuje se privredni rast, ocenili su ekonomisti Svetske banke.

Međutim, kvalitet ekonomske politike će uticati na to do koje mere će rast biti pozitivan.

Koordinator Svetske banke za Zapadni Balkan Željko Bogetić izjavio je da je pred nama godina koja će za region i Srbiju biti bolja od prethodne i očekuje se privredni rast od oko 2 posto.

Objašnjavajući zašto se u ovoj godini očekuju pozitivni trendovi u Srbiji, on je istakao da su na ekonomska kretanja u 2012. uticali jednokratni negativni faktori kao što su izuzetno hladna zima, a zatim i suša, kao i recesija u zemljama evrozone. Takođe, u 2012. značajno je oslabio kvalitet ekonomske politike, zabeleženi su rast budžetskog deficita, javnog duga, inflacije i privredne neizvesnosti, što je sve kombinovano uslovilo recesiju u zemlji, rekao je Bogetić na predstavljanju publikacije Svetske banke “Globalna ekonomska prognoza”.

Prema njegovim rečima, sada je pravi momenat za preokret i budžet za 2013. je korak u veoma dobrom pravcu, ali je pitanje u kojoj meri će se on ispuniti.

Bogetić je kao glavne izazove za region i Srbiju u narednom periodu izdvojio sprovođenje fiskalne konsolidacije, unapređenje strukturnih politika i rad na smanjenju ogromne nezaposlenosti.

I EBRD poboljšao prognozu rasta Srbije u 2013.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poboljšala je u ponedeljak prognozu ekonomskog rasta Srbije u 2013. godini za jedan procentni poen, na 2,1 posto.

Kako se navodi u januarskom izveštaju “Regionalne ekonomske perspective”, ekonomisti EBRD očekuju umereno ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u regionu, na 3,1 posto u 2013, nakon usporavanja ekonomske aktivnosti u 2012. godini.

Glavni ekonomista EBRD Erik Berglof kazao je da se prvi put posle dugog perioda vidi mogućnost smanjenja rizika za zemlje regiona, naročito zbog slabljenja krize u evrozoni.

Berglof je naglasio da je još previše rano da se kaže da je sve u redu, ali se vide znaci stabilizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik